Het schilderij als smaakmaker

Maak het persoonlijk

Durf bij het kiezen van een schilderij eens verder te kijken dan de clich├ę thema's die je terugvindt in vele woonwinkels, zoals de rode Britse bussen, de skyline van New York, het Boeddha-hoofd of de Eiffeltoren. Een woning kun je met een schilderij persoonlijker maken door dichter bij je karakter te blijven. Ik vind het altijd prettig als ik ergens binnenkom en zie dat een schilderij een uitstraling heeft die bij de uitstraling van de bewoner(s) van het huis past.

Houd je van reizen dan kun je steden of landen die je hebt bezocht en of sferen die je hebt ervaren terug laten komen in een schilderij. Ben jij juist iemand die altijd met de camera allerlei schoonheden vastlegt, dan kan het echt geweldig zijn om een speciale foto door jou gemaakt af te laten drukken en op te hangen. Ben jij een rustig type en is je interieur sereen, dan kan een afbeelding van een berenklauw een passende aanvulling zijn in je interieur.

Sommige websites maken het zoeken naar een geschikt schilderij een stuk makkelijker, omdat er gezocht kan worden op categorie├źn. Op de website van Werkaandemuur kun je bijvoorbeeld dit schilderij van Monique Brunt vinden.

Beter te groot dan te klein

Een groot schilderij met veel kleur kan een echte blikvanger zijn in de woning. Let er dan wel op dat je niet veel andere objecten rondom het schilderij wegzet die de aandacht trekken. Je ziet vaak in woningen dat mensen vensterbanken en kastjes vol zetten met allerlei accessoires. Juist als je het schilderij als eye-catcher in je interieur wilt, dan geldt voor de andere accessoires "less is more".

Nu zul je je afvragen, maar kan ik dan in een drukkere ruimte, zoals bijvoorbeeld de keuken geen grote schilderijen plaatsen. Natuurlijk kan dat wel. Door juist voor een schilderij met een rustig beeld te kiezen, trek je met het grote schilderij niet alle aandacht. Op die manier zorg je ook voor een balans die past.

Het formaat van het schilderij wordt ook bepaald door de plek waar je een schilderij hangt. Plaats je het schilderij boven een bank dan mag een schilderij best 2/3 van de breedte van je bank in beslag nemen. Hang je een schilderij bij de eettafel dan is het belangrijk of de eettafel parallel met de muur staat of juist dwars op de muur. Hangt het schilderij aan de kop van de tafel zorg er dan voor dat het schilderij niet breder is dan de tafel.

Sommige mensen vinden het prettig om veel kleinere schilderijen bij elkaar te hangen. Ik kan dit zelf ook erg waarderen als dit gedaan wordt in een deel van de ruimte waar het rustig is en er verder geen andere accessoires zijn. Een trappengang of slaapkamer zijn vaak ruimtes die hier beter geschikt voor zijn. Als een woonkamer erg vol is, kunnen meerdere schilderijen bij elkaar het erg rommelig maken. Hoewel de compositie van de bij elkaar horende schilderijen wellicht heel harmonieus is, verstoort de omgeving dan het effect en maakt het druk. Dat is zonde. Ga in een volle woonkamer dan juist voor een groot en rustig gebaar.

In mijn ogen is het eerder storend in een interieur als er gekozen is voor een te klein schilderij dan voor een te groot schilderij. Toch merk ik nog vaak in mijn werk dat mensen het spannend vinden om een groot schilderij op te hangen. Gelukkig kan ik mijn klanten vaak overtuigen door het grote schilderij te visualiseren via de virtuele interieurontwerpen van Huis & Beeld. Het voordeel is zelfs dat je zonder dat je een schilderij koopt, meerdere schilderijen op kunt hangen. Dat virtueel uitproberen, is altijd een leuk moment met de klant.